Andrej Babiš jako zdatný obchodník

Jak v nedávném článku trefně poznamenal významný lékař a bývalý kamarád pana Babiše Pavel Kolář, je Andrej daleko více zdatný obchodník než jakkoli průměrný politik. Mohu jen souhlasit, že Andrej Babiš je zdatný obchodník, a to především takový, který chce vyhrát za každou cenu. Využívá k tomu prostředků, kde platí hlavně „účel světí prostředky“ a jelikož navíc umí mistrně ovládat manipulaci zobecňováním, práci s námitkou formou očerňování konkurence a neuvěřitelně věrohodně dokáže pracovat se svými slabinami, je velmi úspěšný.


Kdo se v obchodě pohybuje ví, že pokud má někde slabinu, tak je potřeba s ní přijít první a tím sebrat zákazníkovi vítr z plachet a vyvarovat se pozdější diskusi na toto téma. Pokud sám Andrej otevře téma jako první, je velmi těžké argumentovat, jelikož on „sám to přece říká“. Je už celkem jedno, že nemluví pravdu.
Pojďme se podívat na několik příkladů. Andrej říká: „Ještě, že zrušili StB, narozdíl od jiných složek, kde působil Petr Pavel“; „Jak všichni vidíte, vedu pozitivní kampaň.“; Všechna media jdou proti mně a vedou proti mně kampaň“; „Pomáhám hlavně lidem“; „Připravují na mě podraz“; atd.
Přitom je jasné, že je potvrzený a evidovaný člen StB, jeho hlavním prvkem kampaně je očernit konkurenci, vlastní významnou část médií v ČR, zajímá se pouze o vlastní zájmy a podrazy dělá především on. Zdůrazňuji toto ne proto, že se krásně ukazuje pravidlo „podle sebe soudím tebe“, ale proto, jak mistrně Andrej pracuje s jazykem a formou komunikace, aby zmanipuloval ostatní k obrazu svému.

 
Přesvědčování je základním prvkem obchodu a jako takové hlavním stavebním prvkem úspěchu. Ovšem je nutné zdůraznit, že jediný rozdíl mezi přesvědčováním a manipulací je v postoji obchodníka. Buď má na srdci hodnoty a potřeby obou stran (hledá win – win řešení), anebo sobecky směřuje jen za svými zájmy a kupující ho vůbec nezajímá. Pro ten druhý případ se v ČR začal celkem trefně používat pojem „šmejd“. Toto pojmenování přesně popisuje někoho, kdo kouká jen na svoje zájmy a život druhé strany ho vůbec nezajímá – spíše bych to popsal jako pohrdání.
Myslím si, že toto nejlépe popisuje osobnost Andreje Babiše, kterého bych se nebál nazvat nejlepším „šmejdem“ české politiky, který je velmi přesvědčivý, chytrý, mistrně využívá jakýchkoli slabin ostatních a umí skvěle eliminovat ty svoje. Můžu také zkratkovitě prohlásit, že kdo ho volí, je přesně ta osoba, která velmi pravděpodobně podlehne „šmejdům“ a koupí si od nich nesmyslně předražený hrnec.
Nezbývá než se zamyslet nad tím, jak tomu čelit, protože pokud nyní vyhraje ve volbách, je jasné, že většině společnosti chybí kritické myšlení, vzdělání, nadhled a zdravý rozum. A to by byl opravdu velký malér.

 
Podle mého názoru je nejlepší cestou změna kultury naší společnosti, kde hlavními hodnotami budou slušnost, pokora, úcta ke znalostem a vzdělání, férovost, zdravá zvědavost a touha být lepší. Toto všechno pošlapal komunistický režim a zdárně v tom v poslední době pokračoval Miloš Zeman. Pokud nyní necháme Andreje Babiše v tom pokračovat, tak bůh s námi.
Apeluji tedy na politiky, aby tímto směrem a pomohli budovat Českou republiku, jako vzdělaný, kulturní a férový národ s rovnými podmínkami pro všechny, kde se dokážeme ubránit „šmejdům“ a lotrům.

Ab